Korunný svedok proti Mikulášovi Č. a spol. už nie je pod ochranou polície

27.06.2006 Prešov

Prešov 27. júna (TASR) - Korunný svedok Alexander H. proti údajnému bossovi podsvetia Mikulášovi Č. a ďalšími obžalovaným v súdnom procese pred senátom Okres...
Prešov 27. júna (TASR) - Korunný svedok Alexander H. proti údajnému bossovi podsvetia Mikulášovi Č. a ďalšími obžalovaným v súdnom procese pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove už nie je pod policajnou ochranou. Pri konštatovaní listinných dôkazov to na dnešnom hlavnom pojednávaní uviedla predsedníčka senátu.

Podľa správy odboru ochranných služieb Prezídia Policajného zboru SR Alexander H. , známy v podsvetí ako Šani, písomne oznámil 28. mája, že vystupuje z programu ochrany svedkov. Necítil sa bezpečne. V súčasnosti sa zdržiava na neznámom mieste.
Predsedníčka senátu zároveň oznámila, že Šaniho advokát ju informoval o kontakte so svojím klientom. Ten advokátovi v pondelok 26. júna poslal na mobilný telefón správu, že jeho zdravotný stav mu nedovoľuje vypovedať v stanovený termín - vo štvrtok 29. júna a požiadal advokáta o ospravedlnenie neúčasti. Je to po druhýkrát na tomto hlavnom pojednávaní, čo Alexander H. nemôže pre zdravotné problémy prísť svedčiť v stanovený deň proti Mikulášovi Č.
Počas dnešného dvanásteho dňa súdneho procesu vypovedali štyria svedkovia. Boli medzi nimi dve sestry, z ktorých jedna bola manželka v septembri 1997 zavraždeného vodcu jednej zo skupín v košickom podsvetí Róberta Holuba a druhá má s Alexandrom H. dieťa. Obe sa rovnako vyjadrili, že muži pri nich o svojich aktivitách nehovorili, preto nemali čo uviesť k okolnostiam vraždy Jána Kromku a Petra Klešča. Z ich iniciovania a vykonania je obžalovaný Mikuláš Č. , Ladislav B. a Slavomír S. Vyjadrovali sa aj k osobe Alexandra H. Navyše o ňom hovorila svedkyňa, majiteľka záložne v Košiciach a družka Ladislava B. Vypovedala, že na konci zimy 2005 asi mesiac po zadržaní jej druha ju oslovil opatrovník Alexandra H. a tlmočil jej Šaniho návrh, že ak mu dajú dva milióny Sk, on svoje svedectvo stiahne. K žiadnemu kontaktu však nedošlo a svedkyňa uviedla, že aj keby, tak nebola ochotná sa s ním stretnúť a peniaze mu dať.
Druhé kolo hlavného pojednávania bude pokračovať v stredu 28. júna a ako predsedníčka senátu OS procesným stranám naznačila, na konci stredajšieho programu im oznámi odročenie procesu. Jeho prvé kolo prebiehalo od 16. mája do 1. júna.
 

Vyberte región

mark